PROCEDURILE C.S.C. DE CERTIFICARE

CSC nu achizitioneaza cafea, dar organizeaza si efectueaza controalele necesare sa garanteze calitatea sa. Pentru a realiza acest scop, o serie de proceduri sunt puse în aplicare, implicand toate fazele ciclului de productie a cafelei, începând cu identificarea plantaţiilor si pana la testele efectuate in fabricile prajitorilor individuali.
Producatorii nostri trebuie sa garanteze continuitatea calitatii.
De aceea, producatorii de cafea verde selectionati de CSC trebuie sa dovedeasca faptul ca:
- detin plantatiile ale caror cafele CSC intentioneaza sa le certifice;
- detin utilajele folosite la procesarea cafelei recoltate sau folosesc companii care ori sunt certificate CSC, ori detin certificare ISO;
- ei insisi exporta cafeaua verde produsa.


Ulterior, producatorii trebuie de asemenea sa primeasca o gradatie pozitiva din partea inspectorilor nostri in timpul inspectiilor lor periodice efectuate la fata locului.
Comisia Tehnica stabileste daca o cafea este „speciala”.
Pentru fiecare sursa de cafea verde, Comisia Tehnica defineste standardele de excelenta necesare pentru a obtine certificarea de calitate CSC si, de asemenea, identifica zonele si altitudinile ideale pentru cultivare, precum si cele mai bune momente pentru expediere. Mai mult decat atat, Comisia Tehnica verifica daca boabele de cafea verde din fiecare recolta au calitatea in conformitate cu standardele de calitate deja stabilite.
Producatorii trebuie sa demonstreze calitatea recoltelor lor.
O data pe an, producatorii nostri de cafea trebuie sa trimita o mostra reprezentativa din recolta lor, in asa fel incat CSC sa poata evalua nivelul de calitate.
Degustatori calificati efectueaza degustarea in „infuzie” si in „espresso”.

 

Mostrele trimise de producatori (mostre de recolta) sunt inaintate degustatorilor calificati, care efectueaza o inspectie fizica, precum si degustarea in „infuzie” si in „espresso”. Ulterior, Comisia Tehnica examineaza rezultatele acestei degustari, in scopul de a verifica daca acestea corespund standardelor de excelenta definite anterior. Efectuand aceste doua tipuri diferite de degustare, le garanteaza membrilor ca standardele de calitate definite in tara de origine si cele definite de CSC corespund in mod constant.
Inspecţia la descărcare asigura verificarea calitatii din fiecare transport achiziţionat de către membrii CSC.
Cand un prajitor asociat achizitioneaza un transport de cafea certificabila, CSC efectuează prelevarea de probe în timpul operaţiunilor de descărcare. Mostra colectata este apoi trimisa degustatorilor, care o compara cu mostra de recolta anterior degustata. Daca degustatorul confirma faptul ca mostra colectata are aceeasi calitate corespondenta ca si mostra de recolta anterior degustata, CSC trimite prajitorului un număr de etichete proporţional cu cantitatea de cafea verde achiziţionata.
Inspecţiile în fabrica de prăjire asigură utilizarea corectă a cafelelor selectate.
În scopul de a garanta calitatea produsului, inspectorii CSC verifică - în fabrica de prăjire a asociatului - dacă toate specificaţiile de procedură au fost respectate, inclusiv întocmirea corectă a formelor în raport cu amestecarea, prăjirea şi ambalarea cafelei.
Probele de cafea verde sunt meticulos înregistrate şi conservate.
Prăjitorii de cafea sunt obligaţi la conservarea eşantioanelor de cafea verde corespunzătoare amestecurilor pe care intenţionează să le comercializeze cu eticheta de certificare până când inspecţiile au loc. Fiecare eşantion trebuie să fie însoţit de un formular care să indice toate transporturile de cafea certificată utilizată pentru a pregăti pachetul la care proba se referă.
Alaturandu-se Asociatiei Cafelei Speciale Certificate, membrii au acces la materii prime selectate si certificate – care poseda caracteristicile de excelenta cerute pentru a atinge certificarea de calitate CSC – in asa fel incat cafeaua care ajunge in ceasca sa nu fie orice fel de cafea veche, ci mai degraba o cafea naturala, de reala calitate.

 

Sondaj
cum ai ajuns la noi?