TIPURI DE CAFEA


Se pare ca originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o zona a Etiopiei cunoscuta sub numele de "Kaffa". De acolo ea s-a raspandit in Yemen, apoi in Arabia si Egipt. Cultivarea cafelei s-a extins rapid in toate aceste tari si servitul cafelei a devenit un obicei zilnic placut. Spre sfarsitul sec. al XIV-lea, societatile care practicau comertul au inceput sa-si dea seama de marele potetial pe care il reprezinta cafeaua si au lansat-o cu succes in Europa.
Cafeaua a intrat in Europa la acea vreme prin portul Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Bautura a devenit obisnuita in randul populatiei in momentul in care vanzatorii ambulanti de limonada au inclus-o in oferta lor ca alternativa la bauturile reci. De asemeni, multi dintre negustorii europeni au inceput sa bea cafea in calatoriile lor si au adus acest obicei in Europa.
Cafeaua este de fapt samanta arborelui de cafea din specia Coffea -familia Rubiaceelor, specie care cuprinde aproape 80 de soiuri, din care se cultiva in scopuri industriale patru, si anume: Arabica, Robusta, Liberica si Maragogype.
Cafeaua Arabica este cel mai apreciat si mai raspandit arbore de cafea.

Denumirea sa poate duce la unele confuzii, insa el nu provine din Arabia, ci din Africa, mai precis Abisinia. Acest arbore de cafea furnizeaza astazi aproximativ 75-80% din productia mondiala de cafea. Se planteaza in general la o altitudine variind intre 600 si 2000m. Boabele de cafea preparate ale tipului arabica au o forma ovala lunguiata cu crestatura ondulata, iar culoarea lor este de la albastru-verzui pana la verde si gri-verzui. Boabele au o lungime de 5-8 mm. Calitatea cafelei Arabica este in general excelenta.
Cafeaua Robusta creste mai rapid si este mult mai rezistenta la intemperii si boli, comparativ cu specia Arabica. Ea asigura aproximativ 20-25% din productia mondiala a cafelei si este cultivata de regula la altitudinea de circa 600 m fata de nivelul marii. Este extinsa in zonele tropicale din Africa, India si Indonezia, regiuni in care specia Arabica se dezvolta slab. Boabele robusta sunt foarte rotunde cu crestatura dreapta si cu mult mai mici. Culoarea este mai degraba gri-galbuie. Calitatea cafelei provenita de la acest arbust este medie, gustul fiind intepator si amar.
Cafeaua Liberica are de asemenea o crestere rapida si o rezistenta buna la intemperii si boli. Este de origine din Africa Occidentala (Liberia) si se cultiva exclusiv in campiile tropicale si subtropicale ale Africii si Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare si temperatura variaza intre 20 si 25°C. Boabele sunt de dimensiune medie, aplatizate si foarte neregulate, adesea deformate. Culoarea acestora este de la bruna la galbena. Calitatea acestui tip de cafea este mediocra.
Cafeaua Maragogype a fost descoperita in vecinatatea orasului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Este vorba de un hibrid rezultat prin incrucisarea dintre speciile Arabica si Liberica; exceptand dimensiunile boabelor, el a pastrat caracteristicile speciei Arabica, in general, randamentul acestui arbust este totusi inferior si cultura sa este extrem de imprastiata (Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia si chiar Java), la o altitudine variind intre 600 si 1000 m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioara si medie, iar culoarea lor este verzuie. In ciuda preferintei unor consumatori, calitatea acestei cafele nu poate depasi calitatea cafelei Arabica.
Cantitatea principala a productiei mondiale de cafea consta din Arabica (70%), iar restul din Robusta. Cafelele Arabica sunt mai dulci, pline de aroma si usor acide. Continutul de cofeina variaza intre 1,1% si 1,7%. De cealalta parte, cafelele Robusta au corpozitate majora si sunt mai putin parfumate. Continutul de cofeina, in schimb, este aproape dublu si variaza intre 2% si 4%.

Sondaj
cum ai ajuns la noi?