BENEFICIILE CONSUMULUI DE CAFEA


mic    
Numeroase studii au fost efectuate de-a lungul timpului, rezultatele lor reintroducand cafeaua pe lista alimentelor benefice pentru sanatate. Cafeaua contine antioxidanti (fenol, arome volatile) care impiedica distrugerea celulelor si, implicit, declansarea unor boli. Cafeaua prajita mai intens poate ajuta la o crestere a mediei de varsta, asa cum se intampla in cazul italienilor, impatimiti ai acestui tip de prajire si care ajung pana la varste inaintate de 80, 90 sau chiar 100 de ani, consumand zilnic o ceasca-doua de espresso pe zi. Potrivit Dr. Oz, explicatia este una simpla – daca prajesti mai mult boabele de cafea, acestea vor produce mai multi antioxidanti, care incetinesc procesul de imbatranire.
    O ceaşcă de cafea simplă contine in jur de 5 calorii si te poate ajuta să arzi mai multe calorii, potrivit unui studiu apărut în publicaţia Physiology & Behavior. Se pare că rata metabolică creşte cu 16% în urma unui consum de cafea. De asemenea, cafeina se regaseste in compozitia cremelor anticelulitice. Chiar si acasa, se pot face diverse masti sau impachetari cu zat de cafea in amestec cu alte ingrediente, menite sa imbunatateasca aspectul pielii.
    Femeile care beau două sau mai multe cafele pe zi au şanse mai mari să nu dezvolte depresie, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard şi citat de BBC News. Oamenii de ştiinţă au monitorizat 50.000 de femei în perioada 1996-2006, din care 2.600 au făcut depresie. Femeile care consumau două sau trei ceşti de cafea pe zi au prezentat un risc mai mic cu 15% de a se îmbolnăvi de depresie comparativ cu cele care obişnuiau să bea o ceaşcă pe săptămână sau chiar mai puţin. Cercetătorii sunt de părere că efectul pozitiv este dat de cafeină, despre care se ştie că binedispune şi dă energie.
    Consumand cafea zilnic, luptati impotriva aparitiei diabetului. Timp de 18 ani, cercetătorii de la Harvard au analizat evoluaţia stării de sănătate a 126.000 de persoane şi au ajuns la concluzia că, prin consumul de cafea, se poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, cu 28 până la 35 de pocente, datorita acidul colorgenic, care reduce concentratia de glucoza. Doua cesti de cafea pe zi stabilizeaza nivelul de zahar din sange, imbunatatesc functiile hepatice si nivelul colesterolului. Se obtin rezultate si cu cafeaua decofeinizata.
    Oamenii de stiinta de la Universitatea Epidemiologica Nationala din Singapore sunt de parere ca doua dintre uleiurile continute in boabele de cafea, cafestol si cahveol, au calitati hepatoprotectoare.
    Studiile publicate in ultimii ani arata ca un consum moderat de cafea reduce riscul de boala Parkinson. Astfel, in anul 2000 au fost publicate in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane rezultatele unor cercetari efectuate pe 8004 barbati urmariti vreme de 30 de ani (1965-1995). Autorii au aratat ca, practic, consumarea unei singure cesti de cafea pe zi scade cu aproximativ 50% riscul de a face Parkinson, comparativ cu cei care nu beau cafea deloc. Mai mult, 2 cupe de cafea pe zi scad acest risc cu 55%, 3 cupe cu 65% si 4 sau mai multe cupe cu 82%.
    Cercetatorii de la Centrul National de Cancer din Tokyo au demonstrat o legatura evidenta intre consumul de cafea si reducerea riscului de a dezvolta cancer de colon la femei. Dupa ajustarea datelor in functie de varsta si alti factori de risc, cercetatorii au constat ca spre deosebire de persoanele care nu consumasera cafea niciodata, femeile care consumau in mod frecvent cafea aveau o reducere a riscului cu 56%.
    Cafeina se mai utilizeaza la fabricarea medicamentelor, suprima migrena prin dilatatia vaselor cerebrale si reducerea presiunii lichidului cefalorahidian. Daca in urma unei rahi-anestezii ramaneti cu dureri de cap, ele pot fi ameliorate in timp cu un tratament adecvat, suplimentat de consumul unei cesti de cafea zilnic.
    In conformitate cu raportul dat de grupul international de cercetare de la Harvard Medical School şi Universitatea din Madrid, persoanele care beau 2-3 ceşti de cafea în fiecare zi au mai puțin cu 30% sanse de a avea boli cardiovasculare. Cafeaua este recomandata si pentru persoanele cu tensiune arteriala scazuta.
    Mai mult decât atât, o doză moderată de cafea poate scoate un pacient dintr-o criză acută de astm, atunci când nu are medicaţia la îndemână, îmbunătăţeşte performanţele atletice, îmbunătățeste semnificativ activitatea intelectuală şi memoria, stimuleaza secretia de saliva si de suc gastric, precum si tranzitul intestinal, favorizand digestia.
    Cafeaua, ca orice aliment, poate dauna persoanelor cu diferite afectiuni, de aceea se recomanda consumul ei corelat cu starea de sanatate si contraindicatiile corespunzatoare acesteia.

Sondaj
cum ai ajuns la noi?