ARTA DE A PREPARA ESPRESSO

espresso    Prepararea unui espresso este o stiinta si totodata o arta. De-a lungul anilor, s-a descoperit ca precizia este o cerinta pentru a obtine cel mai bun espresso. Initial erau cunoscuti patru factori care influenteaza prepararea unui espresso, sub denumirea de „cei 4M”. Acum, insa, a aparut un nou factor cu influenta majora, „cei 4M” devenind astfel „cei 5M”.
    Primul factor este Miscela – amestecul de cafea. Cu cat boabele sunt mai de calitate, cu atat gustul cafelei va fi unul desavarsit. Conteaza in acest amestec procentajul de cafea Arabica, in raport cu procentajul cafelei Robusta, precum si cat de calitative sunt cele doua tipuri de cafea din amestec.
    Al doilea factor este Macinadosatore – gradul de macinare al cafelei si dozarea. Un proces de prăjire defectuos nu mai poate fi corectat, dar şi unul excelent poate fi compromis în timpul măcinării. Dacă este excesiv încălzită în timpul măcinării, se produce un proces secundar de prăjire a cafelei în decursul căruia uleiurile volatile se evaporă. Macinarea trebuie sa fie uniforma dacă granulaţia produsului nu este uniformă efectul este dezastruos: aroma subtilă este distrusă în câteva secunde şi toată grija dedicată procesului de prăjire este risipită. Daca si cafeaua este de calitate, doza optima pentru un espresso este de 7 grame.
    Al treilea factor este Macchina – aparatul espresso. Multumita multor inventatori, acum exista la indemana echipamente care sa ajute la prepararea unui espresso. Dar, acestea nu vor scoate cel mai bun espresso ca prin magie, daca nu sunt folosite cum trebuie. Pentru un espresso de calitate, pasionatii de aceasta bautura recomanda folosirea unui aparat profesional sau semiprofesional si a unui rasnite separate, in detrimentul aparatelor automate.
    Al patrulea factor este Mano – mana, abilitatile celui care prepara cafeaua. Un adevarat barista respecta cafeaua si o pretuieste, cauta mereu sa se specializeze, transformand prepararea acestei bauturi in arta. Mai mult de jumatate din batalie este castigata daca barista stie sa foloseasca echipamentul si sa-i fixeze parametrii optimi. Pentru a obtine un espresso excelent mai este nevoie si de practica, indemanare, respectarea unor reguli, ca in final rezultatul sa fie gustul deplin si acel strat de crema, nota distinctiva a unui espresso adevarat.
    Al cincilea factor este Manutentione – intretinerea echipamentului. Desi mult timp nu s-a tinut cont de acest factor, s-a demonstrat ca are o mare influenta asupra calitatii bauturii care ajunge in ceasca. Astfel, espressorul si rasnita trebuie intretinute, curatate, deoarece cafeaua si uleiurile arse ramase vor contamina cafeaua proaspata dandu-i un gust amar si ranced.
    Pe langa „cei 5M”, mai exista si alti factori de care ar trebui sa se tina cont pentru a obtine cel mai bun espresso. Conteaza temperatura aburului (84 - 96°C), timpul de extractie al espressoului (25 de secunde), temperatura cestii (se recomanda folosirea cestilor din portelan dur, incalzite la aproximativ 27°C), umiditatea si temperatura de afara cand se rasneste cafeaua, presarea cafelei in cupla, calitatea apei si cat timp sta cafeaua din momentul in care este preparata, pana la servire.

Sondaj
cum ai ajuns la noi?