CALATORIE PRIN LUMEA CAFELEI

Partea I

yemen cafea    Sa calatorim, sa cunoastem oameni diferiti, sa exploram noi tari, sa observam diferitele metode de recoltare a cafelei si metodele de procesare : pe toate acestea se bazeaza telul nostru profesional.
    Prin intermediul gamei “Grand Cru”, va invitam alaturi de noi sa parcurgeti diferite tari si origini, intr-o ceasca de cafea. “Cru” reprezinta adevaratele noutati. Meniul “Cru” va ofera posibilitatea sa gustati o cafea neamestecata, 100% Arabica, din boabe alese si selectate cu grija.   
    Varful de gama in randul Grand Cru-urilor il reprezinta celebra si controversata cafea Kopi Luwak, despre care puteti citi intr-un articol dedicat exclusiv acestei cafele.    
    Din Hawaii, provine cafeaua Kona, una dintre cele mai pretioase si expansive cafele, dulce si aromata, usor acidulata si piperata. Cultivata pe pantele muntilor Hualalai si Mauna Loa, necesita o combinatie specifica de soare, sol si apa, dezvoltandu-se astfel doar intr-un numar limitat de locatii din lumea intreaga. Diminetile insorite si calduroase, dupa-amiezele umede si ploioase si noptile blande caracteristice Insulei Hawaii creeaza conditiile favorabile cultivarii cafelei Kona.
    Cafeaua Kona infloreste in februarie si martie, acoperind arborii cu mici flori albe, fenomen cunoscut si sub denumirea de “Zapada Kona”. Din aprilie pana in august, fructele trec de la culoarea verde la culoarea rosie, devenind gata de cules. Recolta va fi adunata manual, fiecare arbore trecand de mai multe ori prin acest process in perioada august – ianuarie.
    Boabele sunt clasificate in functie de tipul semintei : boabele de tip I sunt plate pe o parte si ovale pe cealalta, iar cele de tip II sunt rotunde. Mai departe, clasificarea acestor tipuri se face tinand seama de marimea, continutul de apa si puritatea boabelor de cafea.
Cea mai buna clasificare este Kona Extra Fancy, acest lucru insemnand ca au fost folosite doar boabele cele mai mari, pure si cu cea mai buna aroma. Urmatoarele clasificari sunt : Kona Fancy, Kona Number I si Kona Prime.
    Din cauza raritatii cafelei Kona in piata, unii vanzatori comercializeaza amestecuri Kona. Acest lucru poate fi derutant pentru consumatori. Amestecurile nu sunt o combinatie de diferite cafele Kona, ci mai degraba un amestec intre cafea Kona si alte cafele din Columbia sau Brazilia. Aceste amestecuri contin, de obicei, doar 10% sau chiar mai putina cafea Kona si 90% alte boabe de origine neidentificata.
    
    Nepalul ne furnizeaza cafeaua cultivata la peste 2000 m altitudine, in cea mai Nordica regiune din lume, singura cafea ce rezista inghetului din Himalaya : Mount Everest Supreme Shade Grown, o cafea speciala ce intruneste intre 92 si 100 de puncte pe scara de la 1 la 100 a cafelelor premium.
    Majoritatea plantatiilor de cafea se intind pe suprafete mari de teren, pentru obtinerea acestor suprafete practicandu-se defrisarile. Arborii de cafea cresc in bataia soarelui si produc de trei ori mai multa cafea intr-un an decat un arbore care creste la umbra, dar modalitatile de cultivare folosite au impact negativ asupra mediului inconjurator, de cele mai multe ori. In cazul cafelei Nepal Mount Everest Supreme Shade Grown, lucrurile stau cu totul diferit. Ea creste la umbra copacilor de pe versantii muntilor, arealul fiind irigat de apele raului Trisuli provenite din ghetarii de pe creste. Avantajul cultivarii acestei cafele la mare inaltime il reprezinta aportul mai mare de oxigen, care da un plus de aroma boabelor de cafea. Structura puternica si parfumul incredibil o fac o cafea completa.
    Productivitatea este mai scazuta, deoarece boabele de cafea ajung la maturitate mai greu, lucru ce nu o face foarte dorita in randul cultivatorilor de cafea la scara industriala. Din acest motiv, plantatiile apartin micilor afaceri de familie, care le acorda o atentie deosebita. Aceste culturi de cafea nu sunt tratate chimic, nu se folosesc fertilizatori sau pesticide pentru dezvoltarea lor. Devenind parte a padurilor si protejand ecosistemul, sunt catalogate automat ca facand parte din randul culturilor organice. Cafeaua este culeasa si sortata manual, este uscata la soare, iar recoltele se vand prin intermediul comertului echitabil “Fair Trade”.    
    
    Din districtul Bany Mattari, localizat in nordul regiunii Yemen si recunoscut pentru cafeaua speciala cultivata aici, puteti savura o cafea naturala rara, parfumata si blanda, cu note de fructe de padure si ciocolata : Yemen Mocca Matari.
    Potrivit legendelor, este una dintre cele mai vechi cafele din lume, iar Yemenul a fost prima tara care a cultivat cafeaua. Chiar si denumirea de Mocca (Mocha) este invaluita in mister, devenind sinonima cu cafeaua. De fapt, ea facea referire la orasul-port Mocha prin care erau exportate mici cantitati din aceasta cafea exotica spre alte tari, fiind prima cafea de care s-au bucurat europenii.
    Pentru culturile de cafea au fost sculptate terase in dealurile abrupte. Lipsa ploii necesită întreţinerea sistemelor de irigatii proiectate pentru a oferi copacilor umiditate constantă controlată. Uscaciunea relativa a solului si aerului se fac resimtite in productia boabelor mici si extreme de tari.  Toate cafelele Yemen sunt naturale, atat in ceea ce priveste metoda de cultivare, cat si referitor la procesare - sunt uscate în coajă (uneori, datorita aerului uscat si cald, boabele se usuca direct pe arbore, inainte de a fi culese), fără fermentare, apoi macinate. Deşi nu sunt certificate ca ecologice, cafelele sunt cultivate aşa cum au fost de sute de ani, fara fertilizare facuta de mana omului, fara ierbicide si pesticide.  Din cauza producţiei relativ scăzute şi cererii mari la nivel mondial, preţul este de obicei mult mai mare decât al multor alte cafele.
    Boabele Matari sunt mici, rotunjite, cu forma ovala, iar perioada de recoltare este intre lunile octombrie – decembrie. Rezultatul este o cafea complexa, cu aroma exotica, Yemenul avand recunoasterea ca produce cafea cu adevărat de clasă mondială.

    Insulele Arhipelagului Ecuador ofera o cafea dulce si aromata, cu aciditate naturala si aroma placuta de ciocolata, un produs al agriculturii ecologice : Ecuador Gourmet Genuine Galapagos 15/16 Organic.  
    Cafeaua din Insulele Galapagos, unul dintre ultimele sanctuare naturale ale Pamantului, intruneste echilibrul perfect intre lumina soarelui, ploaie si altitudine adecvata, care ii asigura savoarea de exceptie si aroma.
    Cafeaua a ajuns in acest unic ecosistem in anul 1869, adusa de un grup de colonisti francezi. Aceasta veche varietate de cafea Arabica, Bourbon, a avut rezultate foarte bune pana in anul 1915, cand a fost abandonata din cauza unor dificultati financiare. Acoperita de vegetatie salbatica, plantatia a fost redescoperita in anul 1990, microclimatul favorizand cresterea intr-un ritm lent.
    Cafeaua cultivata aici este foarte diferita de cafelele de tip Arabica Bourbon de pe continent, datorita adaptarii la conditiile de mediu si ecosistemului din Galapagos. Legislatia acestui areal restrans considerat patrimoniu UNESCO nu permite utilizarea pesticidelor si chimicalelor pentru fertilizarea culturilor si nici extinderea acestor plantatii de cafea in detrimentul zonelor protejate. Solul vulcanic al acestor insule, bogat in substante minerale este ideal culturilor de cafea, obtinandu-se boabe de dimensiuni mai mari, cu o aroma deosebita, care face aceasta cafea gourmet extrem de cautata.
    Anomaliile climatice sunt caracteristice acestei regiuni. Curentul rece Humboldt cu origini in Antarctica determina scaderea drastica a temperaturii pe masura ce altitudinea creste. Astfel, intre 0 si 50 de metri deasupra nivelului marii se evidentiaza un climat arid, tinutul cactusilor si al altor plante indigene, pe cand intre 150 si 350 de metri vegetatia este luxurianta, iar arborii de cafea cresc si se dezvolta in umbra sa, cafeaua avand caracteristica intalnita si in Nepal – „shade-grown”.
    Anual sunt doua recolte, existand posibilitatea de a vedea in acelasi timp, pe aceeasi creanga flori si cirese de cafea coapte. Boabele de cafea sunt culese manual, uscate la soare si procesate prin metode ecologice, care nu dauneaza in nici un fel ecosistemului.
     Cafeaua  Ecuador Gourmet Genuine Galapagos 15/16 Organic vine cu mai mult decât istorie, ea vine cu multă grijă şi consideratie pentru pământ şi locuitorii săi.    Daca am reusit sa va starnim curiozitatea, special pentru dumneavoastra vom reveni cu detalii si despre celelalte cafele “Grand Cru” din portofoliul Mondicaffe.

Sondaj
cum ai ajuns la noi?