CALATORIE PRIN LUMEA CAFELEI

Partea II - Africa

cafea africaCalatoria noastra continua de-a lungul Continentului African, cu o prima oprire in Etiopia, considerata locul nasterii cafelei si locul unde cafeaua este vazuta ca parte a identitatii nationale. De asemenea, este un factor extrem de important din punct de vedere economic, atragand fonduri majore in valute straine.
    De aici provin doua cafele de exceptie : Ethiopia Wild Forest Ground Coffee from Bale si Ethiopia Sidamo Washed G.2 Bagersh.
    Cafeaua Arabica provine din  Etiopia si încă creşte sălbatic în zonele care sunt incluse în “punctul fierbinte” al Biodiversitatii Afromontane de Est. Acest “punct fierbinte” - care acoperă, de asemenea, zonele din regiunile in care cresc arborii de cafea din Kenya, Tanzania, Rwanda, Burundi - a fost redus la 10% din întinderea sa iniţială. În Etiopia, rămâne sălbatica doar suprafata de 2000 de km patrati cu paduri de cafea Arabica de inalta calitate.
    În calitate de consumatori de cafea, auzim de multe ori despre aceasta cafea “sălbatica”, sau modul rustic în care, în general, cafeaua este de obicei crescuta în Etiopia, şi ne simţim bine din  punct de vedere ecologic savurand aceasta cafea etiopiana. Din punct de vedere tehnic, cafeaua este sălbatica în cazul în care creşte şi se reproduce sau se regenerează de la sine în interiorul habitatelor naturale.
    O cantitate considerabilă a cafelei din pădurile sălbatice se recoltează în Munţii Bale, inclusiv Bale Mountains National Park şi acest lucru oferă o sursă de venit importantă pentru multe comunităţi locale. Cu toate acestea, managementul privind creşterea pădurilor şi semi-padurilor de cafea trebuie să fie gestionat pentru a se asigura că biodiversitatea în pădure nu este afectată în mod negativ.
    In Etiopia, exista mai multe metode de cultivare a cafelei :
    Plantaţia de cafea (10%). Aceasta este metoda cea mai intensă de cultivare a cafelei, terenul este curatat şi plantat cu arbori de cafea şi gestionat pentru randament, care variază intre 450-1200 kg pe hectar anual (în jurul valorii de 750 kg pare a fi "media"). Aceasta include proprietăţi mai mari, dar poate implica, de asemenea, deţinătorii de mici plantatii.
    Gradina de cafea (sau plantatia semi-forestiera) (50%). Aici, arborii de cafea sunt transplantati in grădinile din jurul caselor fermierilor. Aceste plante ar putea proveni din pădurea din apropiere, sau agricultorii pot face schimb de răsaduri cel mai bine adaptate la o zonă sau microhabitat; unele pot proveni dintr-o altă regiune. Cafeaua este de obicei interplantata cu alte culturi şi pomi fructiferi. Gradina de cafea este cel mai frecvent întâlnita în sudul Etiopiei, inclusiv Sidamo si Harrar. Randamentele variaza intre 200-700 kg/ha/an.
    Pădurea de cafea (5%). Cred ca aceasta este ceea ce majoritatea oamenilor, probabil, se aşteapta atunci când aud despre cafeaua „salbatica”. Aici, cafeaua este recoltata de la arbori care cresc în pădure, practic fara un management al vegetatiei si pădurii din jur, cu excepţia, poate, a îndepărtarii unor tufişuri pentru a facilita accesul la copacii de cafea. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că mai mulţi autori au afirmat că, ori de cate ori apare/produce, cafeaua este gestionata într-un mod practic. Chiar şi printre localnici, „pădurea de cafea” este în mare măsură şi in mod diferit definita. Aceasta poate însemna plantaţii vechi napadite de buruieni, sau un singur arbore de cafea ramas într-o păşune care a fost cândva pădure de cafea. În orice caz, randamentele sunt mult mai mici de 200 kg pe ha, de multe ori doar intre 7 si 30 kg.
    Semi-pădurea de cafea (35%). Cele mai multe „păduri de cafea” sunt, probabil, într-adevăr, în această categorie, numită semi-pădure de cafea. Aici, pădurea este modificata şi gestionata, de multe ori destul de substanţial. Bolta este subtiata o dată pana la mai multe ori pe an, pentru a permite luminii sa ajunga la cafea, astfel crescand randamentul (care variază foarte mult în funcţie de gradul de management, dar sunt sub 400 de kg pe ha pe an). Copacii cu bolta deschisa, larg rasfirata sunt favorizati, deoarece sunt necesari mai puţini copaci pentru a oferi cantitatea preferata de umbra. Tufişuri, arbuşti concurenti şi rasaduri emergente ale altor plante sunt eliminate pentru a face recoltarea mai uşoara şi pentru a face loc pentru mai multă cafea. Cafeaua creste salbatic, dar este, de asemenea, completata de arbuşti transplantati din altă parte. De obicei, acest lucru înseamnă ca provin de la o pădure din apropiere, dar uneori sunt utilizate chiar si soiuri furnizate de guvern. In timp ce semi-padurea de cafea este mai buna decat o monocultura de cafea fara nici o bolta deasupra, s-a constatat ca, in aceste sisteme, structura padurilor a fost perturbata prin eliminarea mai multor specii de plante, indepartate pentru favorizarea culturilor de cafea.
    Ethiopia Wild Forest Ground Coffee from Bale creste sub umbra naturala a padurii salbatice, intre 1600-1800 m altitudine, in Muntii Bale, intr-o zona protejata si inclusa in patrimoniul UNESCO, Bale National Park. Este o cafea parfumata, cu un procentaj scazut de cofeina si note de ciocolata, iar mireasma, dulceata si aroma de mirodenii va garanteaza o minunata experienta a cafelei.
    Ethiopia Sidamo Washed G.2 Bagersh este un tip de cafea Arabica de origine unica (single origin coffee), cultivata exclusiv în Sudul Etiopiei, in provincia Sidamo. Cafeaua Sidamo include cafelele Yirgacheffe si Guji, ambele tipuri de cafeaua de inalta calitate.
    Etiopia poate produce pana la 300 de tone de cafea verde. Ei consuma o cantitate semnificativa pe plan intern, şi aproximativ 60% din producţie este exportată. Cei care au voie sa exporte cafea, ce poate fi identificata si urmarita, sunt doar proprietarii fermelor şi sindicatele, reprezentând cooperativele. Toate morile umede particulare, care cumpără cireşe de cafea de la micii proprietari trebuie să-şi vândă cafeaua prin intermediul ECX (Bursa etiopiana). In cazul în care acestea sunt cumpărate de către exportatori privati, cafeaua este vanduta fara a putea beneficia de clasificarile de grad si zona, drept cafea neidentificabila.    Toate cooperativele sunt in legătură cu o Uniune, care vinde cafeaua în folosul si in numele cooperativelor. De exemplu, cafeaua din Sidamo este vânduta şi exportata prin intermediul Uniunii Sidamo.
    Metoda tradiţionala de procesare a cafelei „spălate” în Etiopia este „metoda umeda”. Fructele, dupa ce sunt curatate si spalate, sunt introduse cu apa in instalatii (tancuri din beton prevazute cu canale si posibilitati de sifonare) unde are loc inlaturarea pulpei care inconjoara boabele. Fructele isi maresc volumul, datorita patrunderii apei in pulpa. In timpul noptii pulpa fructelor se desprinde de boabe si este eliminata apoi mecanic. Boabele de cafea sunt introduse apoi in tancuri speciale, unde in urma unor procese de fermentare, invelisul pergamentos si pelicula argintie a boabelor de cafea, precum si resturile de pulpa aderente, se desprind cu usurinta. Acest proces de fermentare care dureaza 24 - 48 ore actioneaza simultan si asupra boabelor de cafea, carora le influenteaza considerabil gustul. Dupa fermentare, boabele de cafea sunt bine spalate, uscate si introduse in instalatii de decorticare, unde invelisul pergamentos si pelicula argintie care inconjoara bobul sunt complet indepartate, in final boabele capata un aspect lucios. In general, cafelele „spalate” sunt cafele mai blande, cu gust temperat, foarte placute.
    In ceea ce privest sistemul de notare în Etiopia, acesta este un pic confuz, deoarece reprezinta un amestec intre numărul de defecte, metoda de prelucrare şi calitatea cupei. Clasele standard pentru export sunt de la Gradul 1 la Gradul 5. În mod normal, cafelele „spalate” vor fi exportate ca Gradul-1 (mai putin frecvente) si drept Gradul -2 (standard). Cafelele procesate prin metoda „uscata” (uscarea la soare) vor fi exportate de la Gradul-3 la Gradul-5. După prelucrarea cafelei de la morile umede si clasificarea ei de la Gradul-1 la Gradul-3, acest lucru va fi analizat şi aprobat la nivelul laboratorului local al Bursei Etiopiene (ECX). O cafea tipica din Sidamo aprobata ca Gradul-2 pentru exporturi va fi un mix de Gradul-1 şi 2 de la moara umeda. Cafeaua exportabila aprobata ca Gradul-1 ar necesita, în mod normal, o pregătire specială, cu doar 0-3 defecte permise.
    Ca si cele mai multe cafele din Africa, Etiopia Sidamo oferă un bob mic şi gri, dar care este preţuit pentru aroma florala profundă si gustul condimentat, de vin sau de ciocolată. Notele de aroma cele mai distinctive, care se gasesc in toate Sidamo, sunt de lamaie si citrice, cu aciditate clara.
    Despre cafeaua din Kenya putem spune ca este universal considerata ca fiind una dintre cele mai bune cafele din lume si foarte preţuită în industria cafelei. In ciuda apropierii sale de locul de nastere al cafelei în Etiopia, plantele de cafea au fost aduse la început in Tanzania de catre misionarii francezi din Insula Bourbon. În acelaşi timp, misionarii scoţieni au fost activi în Kenya şi au experimentat cu puieţi Mocha din Etiopia. Împreună, cele două grupuri au introdus cele două tulpini - Mocha şi Bourbon.
    Importata în Kenya din anul 1893, cafeaua a fost bine cultivata în următorii zece ani, devenind cultura principala destinata exportului. Astazi, Kenya stabileşte standardele pentru producţia şi prelucrarea cafelei.
    Cultivata in ferme mici, de marime medie de o jumătate de hectar, cafeaua Kenya AA Plus Kathangariri Estate creste la altitudini cuprinse intre 1600 m si 1800 m. Nici un alt grup de fermieri mici, oriunde în lume, nu a ajuns atat de aproape de a produce în mod constant cafea de calitate superioara, asa cum fac  kenyenii. Ei sunt specialişti in agricultura, care evita sa aplice produse chimice arborilor de cafea. Mai degrabă, ei se bazează pe metode mai prudente din punct de vedere ecologic, cum ar fi tăierea şi tunsul arborilor, pentru a promova creşterea şi a controla insectele.
    Kenya urmareste functionarea eficienta a cooperativelor apartinand micilor proprietari, practica tehnici avansate de procesare a cafelei prin „metoda umeda” si supraveghează o industrie de export, care recompensează producătorii de cafea pentru a atinge o calitate înaltă. Mai departe, Kenya Coffee Board (Consiliul Kenyan al Cafelei) supravegheaza fiecare lot de cafea şi atribuie un clasament pe baza unor criterii standardizate, elaborate pentru prepararea boabelor, gust, aciditate si aroma. Loturile sunt apoi trimise la Nairobi pentru licitatie, unde cele mai bune grade primesc cele mai mari preturi. In cazul cafelei Kenya AA Plus Kathangariri Estate, gradatia este AA+, ceea ce inseamna ca marimea boabelor se situeaza intre AA si AAA, adica intre 7 si 8 mm.
   Kenya AA Plus Kathangariri Estate creste inradacinata in solul vulcanic, pe podisurile din jurul Muntelui Kenya, in regiunea centrala. Dintre cafelele est-africane, este cafeaua de o calitate exceptionala, are cea mai pronuntata aroma fructata si aciditate. Reputatia sa deriva din conditiile ideale de crestere si dintr-o industrie a exportului bazat pe calitate.
    Relativ necunoscuta, cafeaua din Malawi a facut, recent, progrese importante in controlul calitatii, in producerea cafelei de la un capat la celalalt (de la cultivare si pana la boabele verzi), in prepararea si amestecul acesteia si a inregistrat, in final, o evolutie in ambalarea si comercializarea ei. Această revoluţie a dus la apariţia unei cafele proaspete, aromate, incitante, care poate fi comparata doar cu cele mai bune cafele din Africa de Est.
    In Malawi, cafeaua creste in zonele inalte, începând de la 1000 m deasupra nivelului mării, fiind în principal cultivata în munţii din regiunea de nord, unde condiţiile climatice sunt deosebit de bune pentru recolta. Malawi Washed AA Grade Claire este cultivată la altitudini variind de la 1200 m la 2500 m. Aceasta cafea întruchipează stilul mai bland, mai floral si fructat al cafelelor est-africane, aceste caracteristici fiind dobandite si ca urmare a prelucrarii sale prin „metoda umeda” („spalare”).
    Cafeaua din Malawi este meticulos procesata şi clasificata folosind standardele internaţionale aprobate şi măsurile de control al calităţii, pentru a furniza o ofertă de înaltă calitate. Boabele sunt mari, clasificate de marime AA, dimensiunea fiecareia ajungand la 7 mm.
     Malawi Washed AA Grade Claire este 100% Arabica si tinde sa fie mai placuta, mai blanda pe bolta palatina si are o aciditate mai scazuta decat celelalte cafele est-africane. Intr-o astfel de ceasca veti gusta un amestec de fructe tropicale, cu note de portocale, capsune salbatice si chiar mar, corpolenta este moderata, completand foarte bine aromele, pentru ca finalul sa fie usor picant, dar echilibrat de gustul dulceag dat de notele fructate.
    Aceasta cafea ofera cele mai bune rezultate preparata la French Press (presa franceza) sau cafetiera Moka si consumata, de preferat, fără lapte.
    Zimbabwe este mai putin cunoscuta in cercurile consumatorilor de cafea de specialitate din cauza celebritatii de care se bucura vecina sa, Kenya, dar acest lucru nu ar trebui sa ne influenteze si sa ne priveze de aceasta „minune delicata”, cum este perceputa cafeaua Zimbabwe Washed AAA Grade Elisa.
    Pentru Zimbabwe, cafeaua Arabica este o cultura relativ noua si a fost introdusa in anul 1890 in aceasta tara (cunoscuta la acea vreme sub denumirea de Rhodesia). In 1920, boala a distrus cele mai multe dintre plantatiile mici, culturile de cafea fiind aproape de disparitie, pentru a renaste in 1958 si a-si atinge stabilitatea in 1960.
    După multe eşecuri şi reglementări guvernamentale, Guvernul şi fermierii au devenit conştienţi de terenurile fertile, care pot produce boabe de cafea de calitate inalta. Agricultorii si-au mai dat seama că, pentru a concura la nivel internaţional, este imperativ sa nu fie compromisă calitatea.
    Zimbabwe a adoptat standarde stricte de clasificare şi gradare, în scopul de a asigura producerea unor cafele de calitate foarte buna pentru export. Zimbabwe Washed AAA Grade Elisa este o cafea Arabica, procesata prin „metoda umeda” („spalata”), obtinuta din cele mai mari boabe, de gradatie AAA, adica mai mari de 8 mm.
    Cafelele din Zimbabwe sunt apreciate pentru echilibrul lor în ceasca, un echilibru fin intre toate calităţile dorite la care ai putea spera sa le simti intr-o ceaşcă de cafea speciala : aciditate moderată, aroma bogata, corpolenta medie excelenta şi gust divin.
    Din pacate, in ultima vreme, pe fondul efectelor nefaste ale reformei funciare şi a conflictelor civile din Zimbabwe, producţia de cafea a scăzut în mod semnificativ. Tensiunile politice, în cele mai multe dintre aceste ţări, afecteaza calitatea şi disponibilitatea, facandu-le incerte de la an la an. Chiar si in aceste conditii, Mondicaffe face tot posibilul sa ofere clientilor sai si aceasta cafea, provenita de pe plantatii de incredere, C.S.C. aducand o certificare in plus calitatii si autenticitatii sale.

 

Sondaj
cum ai ajuns la noi?