CALATORIE PRIN LUMEA CAFELEI
Partea a III-a – Pacific si Asia

coffee pacific asia  

In aceasta parte a calatoriei noastre, aromele ne vor purta catre Pacific si, mai apoi, spre misteriosul Continent Asiatic.
    Prima destinatie este reprezentata de Papua New Guinea Pl. Sigri AA, o cafea uimitoare cu complexitate si aroma ademenitoare, ce amintesc de vechiul stil al cafelei Jamaica Blue Mountain.
    Papua Noua Guinee, un stat independent al Noii Guinee, se gaseste in jumatatea estica a insulei tropicale si se bucura de o interesanta istorie a cafelei. In 1927, rasaduri din regiunea Jamaica Blue Montain au fost aduse in Papua Noua Guinee si plantate in solul luxuriant, la altitudini de 1500-1800 de metri. Rasadurile au avut o dezvoltare benefica si rapida, astfel ca astazi aceasta veche si pretioasa cafea Arabica rivalizeaza cu calitatile blande, delicate ale cafelei Jamaica Blue Mountain, inainte ca Jamaica sa inceapa sa foloseasca soiuri hibride de cafea Arabica, de mai mare randament, dar mai putin aromate.
    Coasta tropicala a acestui stat face loc padurilor cu vegetatie luxurianta, dar regiunea centrala se compune in principal din tinuturi muntoase. Cafeaua noastra este cultivată în solul vulcanic profund al acestor zone muntoase si culeasa manual, in aceste tinuturi unde altitudinea si precipitatiile abundente creeaza un mediu ideal pentru o cafea exceptionala. Cafeaua recoltata aici reuneste corpolenta data de altitudinea inalta cu aciditatea curata, caracteristica doar acestei cafele „gourmet” procesata prin „metoda spalarii” traditionala regiunii.
    Plantația Sigri a fost înființată în 1950 și a câștigat rapid reputația pentru producerea celei mai bune cafele Arabica din țară. Toate culturile sunt exclusiv Arabica, punându-se accent in special pe soiurile Typica și Arusha, care produc o cafea mai fină decat alte cafele Arabica din Papua Noua Guinee.
    Controlul calității începe direct de pe plantatie. Ciresele de cafea sunt culese manual si verificate cu atenție pentru uniformitate. Acestea trebuie sa fie rosii si pe deplin coapte, lucru ce semnifica echilibrul corect de zahar si acid in interiorul ciresei de cafea. Odata sortate, in aceeasi zi ciresele de cafea sunt supuse procesului de fermentare, care dureaza in mod obisnuit trei zile, dar spre deosebire de celelalte cafele, aici se face  prin imersia totală în apă pentru o zi suplimentară, ceea ce creeaza o cafea superioara. Dupa ce se incheie prelucrarea prin „metoda spalarii’, cafeaua este uscata la soare, lucru ce imbunatateste si mai mult calitatea sa. Urmeaza decorticarea, sortarea manuala, clasificarea si depozitarea in cele mai bune conditii. Toate acestea, combinate cu un control al calitatii riguros si sortarea manuala finala inainte de ambalare, produc cele mai bune boabe de cafea verde, pentru care plantatia Sigri este renumita.
    Toate gradele sunt diferentiate in esantioane, prajite si degustate pe plantatie de catre experti, oferind un control final privind calitatea boabelor verzi de cafea. Dimensiunea boabelor de cafea reprezinta un indicator important in evidentierea calitatii cafelei. Gradatia „AA” semnifica boabe mari, ce depasesc 7 mm.
    Reputația plantatiei Sigri a continuat să crească, ajungand sa fie recunoscută la nivel internațional ca producând o cafea gourmet, egala cu cele mai bune din lume.
    Un număr tot mai mare al pasionaților de cafea au gravitat în jurul cafelei Papua New Guinea Pl. Sigri AA, deoarece se pot răsfăța cu calitățile gustative care au facut celebră Jamaica Blue Mountain, fara a plati pretul cafelei Blue Mountain. Oferind o ceasca echilibrata, cu aciditate clara si aroma superba, Papua New Guinea Pl. Sigri AA este o cafea pretuita de cei care prefera o bautura fina, cu aroma bogata.  Aciditatea sa redusa este o trăsătură comună pentru cele mai multe cafele din Indonezia, corpolenta buna si notele de fructe tropicale sunt câștigate în parte prin cultivarea sa la mare inaltime – acestea sunt caracteristicile unei cafele situate in top.

    Insula Java, una dintre cele mai populate insule din lume, a fost primul loc unde a fost cultivata cafeaua in Indonezia. Sinonima cu cafeaua (termenul „Java” inseamna in argoul american „cafea”), aceasta a fost una dintre primele cafele de origine unica („single origin”) introduse la inceputul anilor 1700, astfel ca Java poseda una dintre cele mai vechi origini ale cafelei.
    In secolul XVII, colonistii olandezi au plantat primii arbori de cafea Arabica pe insula.  Java a fost lider în lume la producția de cafea pentru mai mult de un secol până în 1865, când o boala („rugina frunzelor”) aproape a ruinat intreaga industrie.  Rezistente la boli, dar inferioare, plantele de Robusta au inlocuit culturile distruse, salvand raspandirea bolii si la cele cateva mosii din muntii situati in estul insulei, pe care olandezii le rezervasera pentru cultivarea cafelei Arabica.
    Atunci când Indonezia a câștigat autonomie deplină în 1954, guvernul a retras din circuitul agricol o parte din marile moșii coloniale destinate exclusiv producției de cafea Arabica. Cu toate acestea, Arabica reprezintă doar o fracțiune din cafeaua produsa in Indonezia. Mai mult de 95% din cafeaua indoneziana destinata exportului este Robusta. Din punct de vedere comercial, cele mai bune cafele gourmet din Indonezia sunt, de fapt, destul de rare.
    Indonesia Java Jampit AWP-1 „X” Perkebunan provine de pe plantatia Jampit (Djampit Perkebunan), una dintre marile moșii construite de către olandezi în secolul al XVIII-lea. Producția de cafea Arabica este centrata pe platoul Ijen, la capatul estic al Insulei Java, la o altitudine de peste 1400 de metri si se intinde pe o suprafata de 4000 de hectare, cuprinzand plantatiile Blawan (numita si Belawan sau Blauan), Jampit (sau Djampit), Pancoer (sau Pancur), Kayumas si Tugosari. Ciresele coapte de cafea sunt transportate imediat dupa recoltare la morile umede, pentru a le pune la fermentat si, apoi, pentru a fi prelucrate prin „metoda spalarii”. AWP-1 „X” reprezinta prescurtarea pentru „Arabica Washed Process” (cafea Arabica prelucrata prin „procedeul spalarii”) si face referire la dimensiunea boabelor de cafea, avand cea mai buna clasificare – peste 95% dintre ele depasesc 6 mm in diametru. Dupa toate acestea, rezulta o cafea cu corpolenta buna si o nota de ansamblu dulce, uneori rustica in profilul sau de aroma, dar cu persistenta de durata.
    Indonesia Java Jampit Perkebunan ofera o aroma mai rafinată decât alte cafele indoneziene de specialitate de inalta calitate. Aciditatea atenuata, notele delicate de condimente,  nuci prajite sau ciocolata, aroma bogata, o senzatie subtila vegetala, uneori cu tonuri de vanilie si savoare cremoasa in postgust, toate acestea imbina eleganta texturii acestei cafele deosebite.

    India ne incanta cu doua cafele de exceptie - India Plantation AA Corona Fairland Estate si India PB Washed Elkhill Estate.
    Productia de cafea din India este concentrata pe dealurile statelor din sud, iar cafeaua a fost declarata a fi cea mai buna cafea cultivata in umbra („shade grown”), mai buna decat orice cafea din lume recoltata in lumina directa a soarelui. Cultivata cu preacadere in padurile udate de precipitatii musonice, dobandeste o aroma unica, datorata umezelii din aer care „umfla” boabele pana la aproape dublul marimii lor, le da o culoare galben aurie, asemeni spicelor si le face sa atinga caracteristicile cafelelor catifelate din zona Pacificului. Procesarea cafelei bazata pe activitatea musonului de sud-vest este un procedeu foarte laborios si de durata, ajungand chiar si pana la un an.
    Cele doua cafele din portofoliul nostru provin de pe doua domenii situate in sudul Indiei, statul Karnataka, in districtul „Kodagu” (Coorg). Coorg este un platou deluros, situat la altitudinea de aproximativ 1100 m, unde cafeaua este cultivata de mai bine de 100 de ani, fiind interplantata cu culturi de citrice si piper. Prima plantatie de aici a fost inaugurata in anul 1857, de catre cultivatorii din Ceylon, unde mosiile fusesera devastate de o boala a frunzelor. Din pacate, acestia au adus in sudul Indiei si practica lor de a creste cafeaua in lumina directa a soarelui, ceea ce a dus la disparitia timpurie a multor plantatii, din cauza unor boli ale arbustilor. Abia in momentul in care a fost introdusa practica de a creste cafeaua sub umbra copacilor, au inceput sa inregistreze progrese. De-a lungul timpului, unele culturi de cafea Arabica au fost inlocuite de Robusta, mai rezistenta la boli.
    Incepand cu anul 1953, Corporatia Elkhill a inceput achizitionarea mai multor domenii, printre care si Fairland, care de-a lungul timpului au fuzionat. In prezent, Grupul Elkhill este format din 8 proprietăți, cu o suprafata totală de 927 de hectare plantate cu cafea (320 ha pentru culturi Arabica și 607 ha pentru culturi Robusta) și produce circa 1000 de tone de cafea pe an, din care 50 de tone reprezinta cafea cultivata organic, cea mai mare cerere pentru export. Proprietatea are, la nivel intern, o instalație de tratare a cafelei, care asigură prelucrarea în mod adecvat și identitatea distincta a cafelelor provenite de pe aceste plantatii.
    O parte a cafelei cultivate la Elkhill, atat Robusta, cat si Arabica, a fost ridicata la statutul „Gourmet”, o tendinta recenta in producerea, comercializarea si consumul de cafea la nivel mondial. In cazul ambelor cafele din oferta noastra provenite de pe aceste plantatii – Fairland si Elkhill, li se acorda o atentie deosebita in cultivare si prelucrare. Deoarece „cireșele” coapte de Arabica (boabele neprăjite) cad la pământ și se strica repede, arbustii trebuie să fie monitorizați, iar recolta culeasa manual si sortata la anumite intervale, ceea ce crește costurile de producție. In general, cafelele provenite de pe plantatii de renume sunt mai scumpe, definind piata cafelei de specialitate si avand identitate proprie, evidentiata prin diverse caracteristici, care pot fi date de altitudine, soi, practicile culturale și tehnicile speciale de prelucrare.
   India Plantation AA Corona Fairland Estate este o cafea Arabica premium, procesata prin „metoda umeda”, boabele sunt  mari, de dimensiune AA, adica ating aproximativ 7 mm. Este delicata, dar in acelasi timp caracterizata de o structura puternica, aciditate buna si o aroma persistenta de ciocolata.
    Procesarea prin „metoda spalarii” se pastreaza si in cazul cafelei India PB Washed Elkhill Estate. Diferenta o constituie marimea boabelor de cafea, in acest caz PB (Peaberry) reprezentand un extrem de rar „caracol”, adica un bob mic (dimensiunea variaza intre 4,5 si 5,25 mm), rotund, care se formeaza cand „ciresele” de cafea dezvolta o singura samanta, in loc de doua, cum se intampla in mod obisnuit. Boabele Peaberry sunt, de obicei, vândute ca o clasă separată de cafea speciala. India PB Washed Elkhill Estate este una dintre cele mai calitative cafele Arabica din India, o cafea tare, cu gust bogat si aroma divina, caracteristici care i-au adus mai multe premii in lume, precum si o cerere mare pe piata cafelei de specialitate.    

    Daca am reusit sa va starnim curiozitatea, special pentru dumneavoastra vom reveni cu detalii si despre celelalte cafele “Grand Cru” din portofoliul Mondicaffe.

Sondaj
cum ai ajuns la noi?