CALATORIE PRIN LUMEA CAFELEI
PARTEA a IV-a – America

cafea america

Calatoria noastra se incheie colindand Americile – America de Sud si America Centrala, atrasi de aromele imbietoare provenite de la cafelele acestor locuri.
    Brazilia, cea mai mare tara producatoare de cafea, dupa SUA, a inceput sa puna pret in ultimul timp si pe calitate, nu doar pe volum, concentrandu-se sa obtina cafele speciale, care sunt la mare cautare acum la nivel mondial.
    Brasile Bourbon Sul de Minas Fazenda Lambari este o cafea produsa din soiul Bourbon al arborelui de cafea Arabica, denumirea sa provenind de la numele insulei unde a fost cultivat prima data – Insula Bourbon (actuala Reunion), situata la est de Madagascar, in Oceanul Indian.  Franța a introdus soiul Bourbon în Africa și America Latină, este acum unul dintre cele două soiuri de cafea Arabica cele mai populare cultivate la nivel mondial, celelalt fiind Typica. Soiurile Arabica Typica și Bourbon sunt produse în cantități mari, dar sunt lente, fiind înlocuite cu soiuri mai productive și rezistente la boli, cum ar fi Caturra. La maturitate, cafeaua Bourbon are culoarea galben stralucitor, este de obicei produsa la înălțimi între 1.000 și 2.000 de metri și oferă un randament cu 20-30% mai mare decât Typica, dar produce o calitate similară de cafea.     
    Sul de Minas reprezinta o regiune naturala, care poate fi îmbunătățita pentru plantarea cafelei, situata la sud de Minas Gerais. Aici veti gasi lanțul muntos numit Serra da Mantiqueira - un cuvânt indian care inseamna „Locul unde mereu ploua”. Cafelele din Sul Minas cer, într-adevăr, mai multă grijă decat alte cafele. Terenul este prea deluros pentru recoltarea mecanizată, și chiar dacă nu ar fi fost, vremea nu ar permite culesul mecanizat in masa al boabelor in diferite stadii de maturitate. Regiunea tinde să fie una ploioasa, dar uneori ploaia e prea multa sau la momentul nepotrivit. In primavara, fiecare ploaie aduce o înflorire separata, astfel încât în toamna, boabele de cafea se coc la momente diferite. Din cand in cand, se intampla ca ploile sa vina prea tarziu sau in cantitate prea putina, iar recolta este afectata.
    Pe de alta parte, cand ploile vin la momentul potrivit si inghetul nu loveste, Sul de Minas este un loc perfect pentru a creste cafea. Media de altitudine se situeaza in jurul valorii de 1000 de metri, temperatura variaza intre 20-24 de grade Celsius, solul necesita doar mici corectii, cu alte cuvinte este un loc bun pentru cultivarea cafelei, desi putin dificil. Pentru a ajuta cu partea complicata, micii proprietari sunt sprijiniti de un echipaj de agronomi și tehnicieni.
    La un moment dat, Brazilia s-a confruntat cu o criza a pretului cafelei, acesta fiind printre cele mai scazute din 1929 incoace. Concluzia a fost ca este nevoie de calitate pentru a supravietui. In inima regiunii Sul de Minas, doi producători din Pocos de Caldas genereaza unele dintre cele mai bune cafele din toată Brazilia. Cele trei ferme ale Bourbon Specialty Coffees si Fazenda Lambari din apropierea lor sunt singurii producători din țară care au câștigat premii în categoria de top a competitiei OCI Project Gourmet, timp de doi ani la rând.
    „Lambari Exportacao e Comércio de café” detine doua plantatii de cafea, Fazenda Lambari si Fazenda Rancho Grande. Situata în micro-regiunea cu cea mai mare tradiție în cultivarea de cafea de specialitate, Fazenda Lambari este caracterizata prin ierni uscate și un contrast puternic între nopțile reci și zilele calde în timpul recoltei. Această micro-regiune are precipitatii si temperatura medie anuală similare cu cele din Etiopia, locul de naștere al arborelui de cafea.
    Boabele sunt uscate la soare, pe terase de uscare, înainte de a fi plasate în instalatii mecanice, care ajuta la obtinerea unui produs unic, dulce și ușor acid, rezultând o cafea echilibrată cu aroma și corpolenta excelente. Plantarea se face întotdeauna în terase, iar arborii de cafea sunt înconjurati de vegetație nativa, protejata prin proiecte de conservare și dezvoltare.
    Sub ochiul critic al proprietarului, Raymond Rebetez, aceste ferme produc cafea de cea mai inalta calitate. Una din miscarile inteligente ale acestuia, în afară de plantarea cafelei într-o astfel de zonă perfectă, a fost angajarea agronomului Eduardo Sampaio ca un consultant pentru a supraveghea operațiunile. Sub conducerea sa, ferma a obținut rezultate remarcabile. Fazenda Lambari a primit de doua ori premii în „Cup of Excellence/Best of Brazil” si „Cafés do Brasil Quality Contest” promovate de Asociatia Braziliana a Cafelei de Specialitate (BSCA). În fiecare an, primește certificarea calității ca un produs calificat CSC de la „Associazione Caffè Speciali Certificati” din Italia. Începând cu anul 2004, Fazenda Lambari a fost de asemenea certificata de UTZ Kapeh și, din 2007, de Rainforest Alliance.
    In ceea ce priveste sistemul de clasificare a cafelei, Brazilia are propria maniera de a stabili gradul, dupa numarul de defecte, dupa marime si aroma. Cafeaua noastra se regaseste in cel mai inalt grad de clasificare – „Strictly Soft”, insemnand arome curate, blande. Asadar, Brasile Bourbon Sul de Minas Fazenda Lambari este o cafea rara si valoroasa, catifelata, dulce, cu aroma placuta, prajita usor, toate aceste caracteristici amestecandu-se intr-o ceasca delicata de cafea.

    In Columbia, cafeaua a fost cultivată de la începutul anilor 1800. De ani de zile, Columbia a fost celebra și bine cunoscuta pentru calitatea sa bună și poziția puternică pe piață în industria cafelei. Până în 1980, cafeaua a fost responsabila pentru mai mult de jumătate din venitul Columbiei din exportul legal. Însa, în 1990, a scăzut treptat la aproximativ o treime din țările carora le exporta cafea. Cu toate acestea, in zilele noaste, tara produce aproximativ 12% din cafeaua din lume, fiind depasita doar de Brazilia și Vietnam.    În trecut, cafelele columbiene au fost vândute bazandu-se pe mărimea bobului de cafea (Excelso, Supremo) spre deosebire de cafelele central si sud-americane clasificate în cea mai mare parte dupa altitudine. Supremo face referire la cele mai mari boabe de cafea, cu dimensiuni uniforme, reprezentand gradatia de top a cafelelor columbiene. In timp, clasificarea pe categorii de dimensiune a ecranului nu a mai fost suficienta, deoarece s-a descoperit ca nu intotdeauna un bob de cafea mai mare insemna o calitate mai bună. Cafeaua columbiană care are mai mult „caracter in ceasca” si o calitate deosebita poate fi o cafea provenita de pe o anumita plantatie sau dintr-un grup de regiuni, prin urmare va fi intotdeauna identificata de numele locului unde este cultivata.
    Cafeaua din meniul Mondicaffe, Colombia Supremo Gomez Mora La Betulia, provine din zona Armenia-Medellin, care se regaseste in asa numitul „Triunghi al Cafelei” („Coffee Triangle”- Caldas, Quindio si Risaralda). Cunoscuta si sub numele de MAM, aria Medellin-Armenia-Manizales este cultivata cu cafea inca din secolul 19, castigandu-si renumele de producator al celor mai distinse cafele din Columbia, de cea mai inalta calitate.
    In acest areal sunt concentrate o multitudine de plantatii de cafea, printre care si Plantatia La Betulia. Cafeaua creste aici la altitudinea de aproximativ 1550 de metri, iar temperatura medie se situeaza la 22 de grade Celsius, de aceea regiunea este ideala pentru recoltarea cafelei. De altfel, in mod tradițional, toți membrii familiei Gomez Mora s-au dedicat, generație după generație, unui singur lucru: să cultive cea mai bună cafea. Controlul calitatii se face cat se poate de riguros, incepand inca de pe plantatie, odata cu recoltarea boabelor de cafea si terminand cu evaluarea expertilor degustatori, care stabilesc cu precizie surprinzatoare corpul, aroma, gustul, textura si aciditatea cafelei. Munca lor nu a intarziat sa le ofere si roadele, iar astazi familia Gomez Mora detine una dintre cele mai mari companii exportatoare de cafea din Columbia. Inca de la inceput, ei au inteles ca realizarile lor se datoreaza si oamenilor cu care lucreaza. Astfel, și-au asumat o serie de responsabilități și angajamente pentru toți lucratorii și colaboratorii, creând locuri de muncă, precum si centre de sănătate, educație și recreere.
    Colombia Supremo Gomez Mora La Betulia este o cafea fina, cu un grad potrivit de aciditate,  are o aroma de fructe subtila, dulce, gust bogat si foarte placut. Prajirea medie o face potrivita pentru dimineata, pe cand o prajire mai intensa, in stil italian, o transforma intr-o cafea gourmet foarte potrivita pentru a fi savurata seara.
    
    In Peru, locul de bastina al Imperiului Incas, istoria cafelei din inima junglei a inceput acum 137 de ani. Cafeaua din portofoliul nostru, Peru Chanchamayo MCM Coopchebi Estate Organic, isi are originea in Valea Chanchamayo si provine de pe Plantatia Coopchebi, fiind una dintre cafelele organice de cea mai buna calitate.
    Situata în bazinul Amazonului din Anzi, la est de Lima, Valea Chanchamayo reprezinta principala zona de cultivare a cafelei din nordul statului Peru, producand 40% din cafeaua exportata. Primii imigranti italieni s-au stabilit aici cu mai mult de un secol in urma, dezvoltand plantatiile cu unele din cele mai bune boabe de cafea din lume. Acestea sunt speciale deoarece arborii de cafea cresc la umbra, iar plantatiile ecologice se afla la o altitudine cuprinsa intre 1300 si 1900 de metri. Intrunind astfel caracteristicile „shade-grown” si „high-grown”, gustul cafelei de aici este imbatabil.
    In ceea ce priveste cafeaua produsa organic, Peru este la ora actuala cel mai mare exportator din lume - 41% din productie merge in Germania, 17% in Olanda, in timp ce in Belgia ajung 7%. Datorita acestor vanzari pe plan international, guvernul regional din Junin a crescut productia cu 26%, astfel ca zona Chanchamayo este prima pe tara.
    In momentul in care Cooperativa Coopchebi s-a orientat catre cultivarea cafelei organice, multi au privit cu neincredere acest demers. „Cooperativa Agrara a Cultivatorilor de Cafea Hemalu de Los Bosques de los Incas” sau intr-un cuvant Coopchebi a fost conceputa in 2003 ca o companie de familie, cu 12 asociati – cei sase copii ai fondatorului cu sotiile lor si 60 de lucratori stabili si ocazionali.
    Parintii acestei companii au fost Don Hector si Rosa, care, nascuti in regiunea Cajamarca din Anzi, au fost nevoiti sa migreze in alte zone din cauza situatiei socio-economice dificile, stabilindu-se in Villa Rica. Aici, cu banii castigati din diferitele munci prestate, Don Hector a cumparat primele terenuri pentru plantatiile sale de cafea. Tot ce a realizat a fost facut cu responsabilitate din punct de vedere calitativ, ambiental, social. In 1965 a creat prima scoala din regiune la ferma lui, un centru de sanatate, precum si prima cooperativa pentru cultivarea cafelei din Peru, Cooperativa Villa Rica, devenind un deschizator de drumuri. Impreuna cu cei sase fii ai sai si familiile lor a continuat sa dezvolte aceasta pasiune, in ciuda dificultatilor, cum a fost criza mondiala a cafelei (prețuri inferioare costurilor de producție) si a factorilor socio-politici nationali.
    Felix Marin, presedintele companiei si unul dintre cei sase frati, isi aminteste ca inainte de 1989 era ilegal pentru cultivatori sa-si exporte produsele lor, astfel si-au petrecut  timpul rugand cumpărătorii sa le încerce cafeaua. În 1990, a decis să profite de schimbarea legii și a plecat în Elveția pentru a-și promova produsul sau. Acolo a întâlnit un antreprenor care a luat în serios ideile sale, întrebandu-l dacă ar putea obtine certificarea cafelei de catre ministerul care rula un program de certificare la momentul respectiv. Dupa obtinerea certificarii, antreprenorul elvețian a devenit primul lor client pentru export.
    În 2004, la Paris, Coopchebi a câștigat medalia de aur pentru cea mai bună cafea organica din lume. În 2005, a primit medalia de argint, iar în 2009 recunoasterea pentru menținerea consistenței și calitatii cafelei. Astăzi, Coopchebi, a carei reputatie pentru calitatea „gourmet” a cafelei este asigurată, exportă in tări precum Elveția, Japonia si Noua Zeelanda.
    Aceasta cafea Arabica prezinta aciditate moderata, iar corpolenta si aroma sunt delicate, fiind o alegere excelenta pentru seara. Considerata una dintre cele mai bune cafele gourmet, Peru Chanchamayo MCM Coopchebi Estate Organic inglobeaza perfect cele mai distinse calități ale cafelelor din America Centrala si America de Sud. Este o cafea foarte echilibrata, usor dulceaga, cu tonuri de ciocolata si nuci, cu retrogust placut, o cafea eleganta.

    Guatemala este cunoscuta peste tot în lume pentru peisajele sale minunate, cultura sa diversă, dar mai presus de toate, pentru cafeaua sa excelenta. Numele „Guatemala” insemna in vechiul sens mayas „tinutul cu mulți copaci”, ceea ce descrie foarte bine procedeul creșterii cafelei în această țară în care 98% din cafea este cultivata la umbra („shade grown”). Principalele influente naturale care isi pun amprenta asupra cafelei sunt altitudinea (cele mai bune cafele se obtin la altitudini ce variaza intre 1300 si 2000 de metri), cele peste 300 de microclimate (numarul mare de vulcani, lacuri vaste formate in cratere, platouri si zone inalte, Oceanele Atlantic si Pacific se combina, creand diferente semnificative intre regiunile unde se cultiva cafeaua) si nivelul potrivit al precipitatiilor.
    Guatemala Washed SHB El Hato Blue Estate este cafeaua ce provine de pe plantatia El Hato Blue, situata pe Platoul Fraijanes. Acest platou reprezinta o regiune de crestere a cafelei, localizata in nordul zonei muntoase ce inconjoara Lacul Amatitlan. In interiorul lantului muntos se gaseste Valea Ermita, unde este amplasat orasul Guatemala.     Cafeaua este cultivata pe Platoul Fraijanes la altitudini de 1300-1600 de metri deasupra nivelului mării, iar media de temperatură este de aproximativ 22 de grade Celsius pe tot parcursul anului, cu o umiditate relativă de circa 60%. Solul incarcat cu minerale, bogat in potasiu, a beneficiat de recentele depozite de cenușă datorate activității Vulcanului Pacaya. Calitatea solului se spune ca are o mare contributie in obtinerea unei cesti excelente de cafea.
    Solul ideal si clima de aici produc doar boabe de cafea premium, clasificate Strictly Hard Bean (SHB). Acesta este cel mai inalt grad de cafea in Guatemala, fiind selectate doar cele mai dure boabe de cafea, care pastreaza o aroma puternica si densa. Asociatia Cafelei din Guatemala (ANACAFE) stabileste ce cafele indeplinesc criteriile regionale de aroma si profilul fiecareia. Acele cafele care nu îndeplinesc criteriile sunt permise spre vânzare sub formă de boabe Strictly Hard, dar fără denumire regională.
    Guatemala Washed SHB El Hato Blue Estate este cafea Arabica din soiurile Typica si Bourbon, ce s-au pastrat in mod traditional in Guatemala, prelucrata prin „spalare” sau „metoda umeda”. Este una dintre cele mai distinse cafele produse in aceste tinuturi montane si combina nuante complexe (fum, condimente, note fructate, ocazional ciocolata sau cacao) cu o aciditate bine echilibrata.

    El Salvador este cea mai mică țară și cea mai dens populata din America Centrală. Cafeaua a fost cultivata pentru prima data in El Salvador pentru uz casnic la începutul secolului 19. Până la mijlocul secolului importanta sa comerciala a fost evidentă, iar guvernul a început să favorizeze producția acesteia prin legislație, cum ar fi scutiri fiscale pentru producători, scutirea de serviciul militar pentru lucrătorii de pe plantatiile cafea și eliminarea taxelor de export pentru producătorii noi. Până in 1880, cafeaua a devenit practic unica recolta destinata exportului.
    Invecinata la nord cu Guatemala, a cunoscut, ca si aceasta, urmarile unui război civil terifiant adus în parte de politicile acum abandonate ale Statelor Unite in Războiul Rece. Cu toate acestea, ca si in Guatemala, razboiul nu a impiedicat conservarea soiurilor traditionale de cafea Arabica (de exemplu, Bourbon), salvandu-le de la inlocuirea cu soiuri hibride, mai moderne, adaptate la cresterea in bataia soarelui. Aproximativ 60% din cafeaua produsa este soiul Bourbon, care se caracterizează printr-un profil extrem de curat, luminos si dulce cu nuanțe citrice puternice. De amintit ca El Salvador este locul de nastere al soiurilor Pacas și Pacamara, acesta din urmă fiind un hibrid intre Pacas și Maragogype, cu boabe mari, note de fructe tropicale, senzatie dulceaga pe bolta palatina si retrogust de citrice, in special grapefruit galben.
    Daca in trecut capacitatea tarii de a produce cafea de calitate in mod consecvent a fost afectata de instabilitatea politica, in ultimii ani El Salvador si-a castigat reputatia de a fi capabila sa produca cafele premium, de origine unica. În locul amestecurilor de cafele comerciale de o calitate scăzuta, vom gasi acum o multime de oferte de la ferme regionale si de la mici producatori, care au combinat pasiunea si experienta cu abilitatile in culesul si procesarea cafelei, obtinand cafele cu adevarat minunate.
    O cafea exceptionala este si Salvador Washed SHG Quorum San Luis, cafea Arabica 100%, procesata prin „spalare” sau „metoda umeda”. Provine din nord-vestul tarii, de pe Plantatia San Luis, localizata in districtul La Libertad, in zona Muntilor Balsamo. Ferma San Luis este una dintre cele noua ferme detinute de familia Menendez si este situata in Muntii Las Ranas. Aceasta familie pune accent pe culesul manual si cultivarea cafelei in mod organic, protejand in acelasi timp mediul inconjurator, ceea ce le-a adus certificarea Rain Forest Alliance.
    Cafeaua nostra detine cel mai inalt grad de clasificare al cafelei din El Salvador si anume SHG (Strictly High-Grown). Acest lucru indica faptul ca altitudinea la care este cultivata cafeaua variaza intre 1250 si 1850 de metri, boabele avand o densitate mai mare si, prin urmare, se obtine o ceasca de cafea de specialitate din ele. Totodata, cafeaua de pe aceasta plantatie este crescuta si sub bolta unui amestec de copaci nativi (Shade-Grown). Aceasta metoda conservă biodiversitatea, este mai sanatoasa pentru producatorii de cafea, protejează sursele de apă, scade potențialul de eroziune a solului și elimină îngrășămintele chimice și pesticidele. În plus, cafeaua astfel cultivata se coace lent și produce un bob de cafea de calitate superioară.
    Salvador Washed SHG Quorum San Luis este o cafea delicata, cu o concentratie medie de cofeina, usor parfumata, cu aroma de malț si ciocolata. Gustul sau bogat in zaharuri suculente o recomanda sa fie bauta neagra sau cu un adaos de putin lapte.

Sondaj
cum ai ajuns la noi?