CALATORIE PRIN LUMEA CAFELEI
PARTEA a IV-a – America

cafea america

Calatoria noastra se incheie colindand Americile – America de Sud si America Centrala, atrasi de aromele imbietoare provenite de la cafelele acestor locuri.
    Brazilia, cea mai mare tara producatoare de cafea, dupa SUA, a inceput sa puna pret in ultimul timp si pe calitate, nu doar pe volum, concentrandu-se sa obtina cafele speciale, care sunt la mare cautare acum la nivel mondial.
    Brasile Bourbon Sul de Minas Fazenda Lambari este o cafea produsa din soiul Bourbon al arborelui de cafea Arabica, denumirea sa provenind de la numele insulei unde a fost cultivat prima data – Insula Bourbon (actuala Reunion), situata la est de Madagascar, in Oceanul Indian.  Franța a introdus soiul Bourbon în Africa și America Latină, este acum unul dintre cele două soiuri de cafea Arabica cele mai populare cultivate la nivel mondial, celelalt fiind Typica. Soiurile Arabica Typica și Bourbon sunt produse în cantități mari, dar sunt lente, fiind înlocuite cu soiuri mai productive și rezistente la boli, cum ar fi Caturra. La maturitate, cafeaua Bourbon are culoarea galben stralucitor, este de obicei produsa la înălțimi între 1.000 și 2.000 de metri și oferă un randament cu 20-30% mai mare decât Typica, dar produce o calitate similară de cafea.

citeste tot

 

CALATORIE PRIN LUMEA CAFELEI
Partea a III-a – Pacific si Asia

coffee pacific asia  

In aceasta parte a calatoriei noastre, aromele ne vor purta catre Pacific si, mai apoi, spre misteriosul Continent Asiatic.
    Prima destinatie este reprezentata de Papua New Guinea Pl. Sigri AA, o cafea uimitoare cu complexitate si aroma ademenitoare, ce amintesc de vechiul stil al cafelei Jamaica Blue Mountain.
    Papua Noua Guinee, un stat independent al Noii Guinee, se gaseste in jumatatea estica a insulei tropicale si se bucura de o interesanta istorie a cafelei. In 1927, rasaduri din regiunea Jamaica Blue Montain au fost aduse in Papua Noua Guinee si plantate in solul luxuriant, la altitudini de 1500-1800 de metri. Rasadurile au avut o dezvoltare benefica si rapida, astfel ca astazi aceasta veche si pretioasa cafea Arabica rivalizeaza cu calitatile blande, delicate ale cafelei Jamaica Blue Mountain, inainte ca Jamaica sa inceapa sa foloseasca soiuri hibride de cafea Arabica, de mai mare randament, dar mai putin aromate.
    Coasta tropicala a acestui stat face loc padurilor cu vegetatie luxurianta, dar regiunea centrala se compune in principal din tinuturi muntoase. Cafeaua noastra este cultivată în solul vulcanic profund al acestor zone muntoase si culeasa manual, in aceste tinuturi unde altitudinea si precipitatiile abundente creeaza un mediu ideal pentru o cafea exceptionala. Cafeaua recoltata aici reuneste corpolenta data de altitudinea inalta cu aciditatea curata, caracteristica doar acestei cafele „gourmet” procesata prin „metoda spalarii” traditionala regiunii.

citeste tot

 
 

CALATORIE PRIN LUMEA CAFELEI

Partea II - Africa

cafea africaCalatoria noastra continua de-a lungul Continentului African, cu o prima oprire in Etiopia, considerata locul nasterii cafelei si locul unde cafeaua este vazuta ca parte a identitatii nationale. De asemenea, este un factor extrem de important din punct de vedere economic, atragand fonduri majore in valute straine.
    De aici provin doua cafele de exceptie : Ethiopia Wild Forest Ground Coffee from Bale si Ethiopia Sidamo Washed G.2 Bagersh.
    Cafeaua Arabica provine din  Etiopia si încă creşte sălbatic în zonele care sunt incluse în “punctul fierbinte” al Biodiversitatii Afromontane de Est. Acest “punct fierbinte” - care acoperă, de asemenea, zonele din regiunile in care cresc arborii de cafea din Kenya, Tanzania, Rwanda, Burundi - a fost redus la 10% din întinderea sa iniţială. În Etiopia, rămâne sălbatica doar suprafata de 2000 de km patrati cu paduri de cafea Arabica de inalta calitate.
    În calitate de consumatori de cafea, auzim de multe ori despre aceasta cafea “sălbatica”, sau modul rustic în care, în general, cafeaua este de obicei crescuta în Etiopia, şi ne simţim bine din  punct de vedere ecologic savurand aceasta cafea etiopiana. Din punct de vedere tehnic, cafeaua este sălbatica în cazul în care creşte şi se reproduce sau se regenerează de la sine în interiorul habitatelor naturale.
    O cantitate considerabilă a cafelei din pădurile sălbatice se recoltează în Munţii Bale, inclusiv Bale Mountains National Park şi acest lucru oferă o sursă de venit importantă pentru multe comunităţi locale. Cu toate acestea, managementul privind creşterea pădurilor şi semi-padurilor de cafea trebuie să fie gestionat pentru a se asigura că biodiversitatea în pădure nu este afectată în mod negativ.
    In Etiopia, exista mai multe metode de cultivare a cafelei :
    Plantaţia de cafea (10%). Aceasta este metoda cea mai intensă de cultivare a cafelei, terenul este curatat şi plantat cu arbori de cafea şi gestionat pentru randament, care variază intre 450-1200 kg pe hectar anual (în jurul valorii de 750 kg pare a fi "media"). Aceasta include proprietăţi mai mari, dar poate implica, de asemenea, deţinătorii de mici plantatii.

citeste tot

 
 

CALATORIE PRIN LUMEA CAFELEI

Partea I

yemen cafea    Sa calatorim, sa cunoastem oameni diferiti, sa exploram noi tari, sa observam diferitele metode de recoltare a cafelei si metodele de procesare : pe toate acestea se bazeaza telul nostru profesional.
    Prin intermediul gamei “Grand Cru”, va invitam alaturi de noi sa parcurgeti diferite tari si origini, intr-o ceasca de cafea. “Cru” reprezinta adevaratele noutati. Meniul “Cru” va ofera posibilitatea sa gustati o cafea neamestecata, 100% Arabica, din boabe alese si selectate cu grija.   
    Varful de gama in randul Grand Cru-urilor il reprezinta celebra si controversata cafea Kopi Luwak, despre care puteti citi intr-un articol dedicat exclusiv acestei cafele.    
    Din Hawaii, provine cafeaua Kona, una dintre cele mai pretioase si expansive cafele, dulce si aromata, usor acidulata si piperata.

citeste tot

 
 

ARTA DE A PREPARA ESPRESSO

espresso    Prepararea unui espresso este o stiinta si totodata o arta. De-a lungul anilor, s-a descoperit ca precizia este o cerinta pentru a obtine cel mai bun espresso. Initial erau cunoscuti patru factori care influenteaza prepararea unui espresso, sub denumirea de „cei 4M”. Acum, insa, a aparut un nou factor cu influenta majora, „cei 4M” devenind astfel „cei 5M”.
    Primul factor este Miscela – amestecul de cafea. Cu cat boabele sunt mai de calitate, cu atat gustul cafelei va fi unul desavarsit. Conteaza in acest amestec procentajul de cafea Arabica, in raport cu procentajul cafelei Robusta, precum si cat de calitative sunt cele doua tipuri de cafea din amestec.
    Al doilea factor este Macinadosatore – gradul de macinare al cafelei si dozarea. Un proces de prăjire defectuos nu mai poate fi corectat, dar şi unul excelent poate fi compromis în timpul măcinării. Dacă este excesiv încălzită în timpul măcinării, se produce un proces secundar de prăjire a cafelei în decursul căruia uleiurile volatile se evaporă. Macinarea trebuie sa fie uniforma dacă granulaţia produsului nu este uniformă efectul este dezastruos: aroma subtilă este distrusă în câteva secunde şi toată grija dedicată procesului de prăjire este risipită. Daca si cafeaua este de calitate, doza optima pentru un espresso este de 7 grame.

citeste tot

 
 

Pagina 1 din 2

Sondaj
cum ai ajuns la noi?