BENEFICIILE CONSUMULUI DE CAFEA


mic    
Numeroase studii au fost efectuate de-a lungul timpului, rezultatele lor reintroducand cafeaua pe lista alimentelor benefice pentru sanatate. Cafeaua contine antioxidanti (fenol, arome volatile) care impiedica distrugerea celulelor si, implicit, declansarea unor boli. Cafeaua prajita mai intens poate ajuta la o crestere a mediei de varsta, asa cum se intampla in cazul italienilor, impatimiti ai acestui tip de prajire si care ajung pana la varste inaintate de 80, 90 sau chiar 100 de ani, consumand zilnic o ceasca-doua de espresso pe zi. Potrivit Dr. Oz, explicatia este una simpla – daca prajesti mai mult boabele de cafea, acestea vor produce mai multi antioxidanti, care incetinesc procesul de imbatranire.
    O ceaşcă de cafea simplă contine in jur de 5 calorii si te poate ajuta să arzi mai multe calorii, potrivit unui studiu apărut în publicaţia Physiology & Behavior. Se pare că rata metabolică creşte cu 16% în urma unui consum de cafea. De asemenea, cafeina se regaseste in compozitia cremelor anticelulitice. Chiar si acasa, se pot face diverse masti sau impachetari cu zat de cafea in amestec cu alte ingrediente, menite sa imbunatateasca aspectul pielii.
    Femeile care beau două sau mai multe cafele pe zi au şanse mai mari să nu dezvolte depresie, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard şi citat de BBC News. Oamenii de ştiinţă au monitorizat 50.000 de femei în perioada 1996-2006, din care 2.600 au făcut depresie. Femeile care consumau două sau trei ceşti de cafea pe zi au prezentat un risc mai mic cu 15% de a se îmbolnăvi de depresie comparativ cu cele care obişnuiau să bea o ceaşcă pe săptămână sau chiar mai puţin. Cercetătorii sunt de părere că efectul pozitiv este dat de cafeină, despre care se ştie că binedispune şi dă energie.

citeste tot

 

SUNTEM CEEA CE CONSUMAM?caffe duo

      Ne incepem ziua cu gandul la o cafea. Alaturi de noi, alte milioane de oameni se indreapta in acelasi timp catre acesta licoare a diminetii, menita sa ne pregateasca pentru noi provocari cotidiene. Multi ar confunda nevoia de a bea cafea zilnic cu dependenta, dar in fond nu e decat un obicei inconstient. Din pacate, atat de inconstient, incat sunt putini cei care se gandesc ce contine ceasca lor de cafea.

     Intr-o lume in care sinteticul ia tot mai frecvent locul naturalului, nu e de mirare ca substantele chimice se regasesc in proportie foarte mare in componenta „cafelei la 1 leu” sau a pliculetelor „3 in 1”. Specialistii avertizeaza ca organismul nu este pregatit sa digere avalansa de chimicale, prin urmare face eforturi uriase care duc in timp la o alterare a ficatului si a rinchilor, sau la o scadere a imunitatii. Din comoditate, lumea mai consuma si cafea solubila, deoarece este mai usor si mai rapid de preparat.

citeste tot

 
 

TIPURI DE CAFEA


Se pare ca originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o zona a Etiopiei cunoscuta sub numele de "Kaffa". De acolo ea s-a raspandit in Yemen, apoi in Arabia si Egipt. Cultivarea cafelei s-a extins rapid in toate aceste tari si servitul cafelei a devenit un obicei zilnic placut. Spre sfarsitul sec. al XIV-lea, societatile care practicau comertul au inceput sa-si dea seama de marele potetial pe care il reprezinta cafeaua si au lansat-o cu succes in Europa.
Cafeaua a intrat in Europa la acea vreme prin portul Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Bautura a devenit obisnuita in randul populatiei in momentul in care vanzatorii ambulanti de limonada au inclus-o in oferta lor ca alternativa la bauturile reci. De asemeni, multi dintre negustorii europeni au inceput sa bea cafea in calatoriile lor si au adus acest obicei in Europa.
Cafeaua este de fapt samanta arborelui de cafea din specia Coffea -familia Rubiaceelor, specie care cuprinde aproape 80 de soiuri, din care se cultiva in scopuri industriale patru, si anume: Arabica, Robusta, Liberica si Maragogype.
Cafeaua Arabica este cel mai apreciat si mai raspandit arbore de cafea.

citeste tot

 
 

CE ESTE  CAFEAUA SPECIALA?

    Termenul de „cafea speciala” a fost folosit pentru prima data in anul 1974, de catre Erna Knutsen intr-o editie a revistei „Tea & Coffee Trade Journal”, pentru a descrie boabele cu cea mai buna aroma, care sunt produse in microclimate speciale.

„Cafea speciala” este termenul folosit de obicei pentru cafeaua „gourmet” sau „premium”. Cafelele speciale cresc in climate ideale si sunt distincte datorita gustului lor deplin si defectelor practic inexistente. Aromele unice si gustul deosebit sunt rezultatul caracteristicilor speciale si compozitiei solurilor unde aceste cafele sunt produse.

citeste tot

 
 

KOPI LUWAK, COMOARA CAFELELOR
kopi luwak monkey Kopi Luwak este una dintre cele mai scumpe si mai rare cafele din lume, considerata bijuteria cafelelor premium. Particularitatea sa se regaseste in modul de producere, de fapt despre Kopi Luwak chiar spunandu-se ca nu este doar o cafea, ci defineste un intreg proces.     Povestea sa incepe in zona Arhipelagului Indonezian, Filipine si Malaezia, teritoriul mamiferului zibeta asiatica. Kopi este denumirea indoneziana pentru cafea, iar Luwak este denumirea locala in Sumatra pentru mamiferul zibeta asiatica (Asian Palm Civet). Zibeta asiatica este inrudita cu mangusta si face parte din familia „Civet”, nefiind nici maimuta, nici pisica, nici vulpe si nici veverita.
Ce face Kopi Luwak sa fie atat de speciala ? Cafeaua creşte ca o sămânţă în interiorul unui fruct care seamănă cu o cireasa. Zibeta este un animal de noapte, care consideră drept delicatesa cele mai coapte, mai dulci si mai aromate cireşe de cafea, pe care le înghite întregi. Ea vrea doar fructul, astfel încât boabele dure de cafea verde sunt eliminate nedigerate. Zibetele au enzime naturale unice în sistemul lor digestiv, care pătrund în structura de celuloid a boabelor tari de cafea şi fac posibilă eliberarea în timpul prepararii a până la 25 sau mai multe elemente de aroma altfel inaccesibile. De asemenea, acestea neutralizează multe dintre uleiurile amare ale cafelei.

citeste tot

 
 

Pagina 2 din 2

Sondaj
cum ai ajuns la noi?